7 nieuwe en lastige soorten malware om op te letten
- Bas van Corven
- May 1
- 5 min read

Malware is een enorme bedreiging in de digitale wereld. Het kan veel schade aanrichten en mensen veel geld kosten. Naarmate de technologie vordert, nemen ook de tactieken van cybercriminelen toe. In dit artikel zullen we enkele van de nieuwste en lastigste soorten malware onderzoeken.
7 Malwarebedreigingen om op te letten
Malware wordt steeds complexer en moeilijker te detecteren. Hier zijn zeven nieuwe en lastige soorten malware die u moet kennen:
1. Polymorfe malware
Polymorfe malware is een type malware dat elke keer dat het zich repliceert zijn code wijzigt. Dit maakt het moeilijk voor antivirussoftware om te detecteren, omdat het er elke keer anders uitziet.
Polymorfe malware gebruikt een coderingssleutel om de vorm en handtekening te wijzigen. Het combineert een mutatie-engine met zelfverspreidende code om het uiterlijk continu te veranderen en de code snel te veranderen.
Deze malware bestaat uit twee hoofdonderdelen: een versleutelde virusbehuizing en een virusdecoderingsroutine. De behuizing van het virus verandert van vorm, terwijl de decoderingsroutine hetzelfde blijft en het andere deel ontcijfert en versleutelt. Dit maakt het gemakkelijker om polymorfe malware te detecteren in vergelijking met metamorfe malware, maar het kan nog steeds snel evolueren naar een nieuwe versie voordat anti-malware het detecteert.
Criminelen gebruiken verduisteringstechnieken om polymorfe malware te maken. Waaronder:
· Invoegen van dode code
· Subroutine herschikken
· Aanmelden herplaatsing
· Instructie substitutie
· omzetting van codes
· Code integratie
Deze technieken maken het moeilijker voor antivirusprogramma's om de malware te detecteren. Polymorfe malware is gebruikt bij verschillende opmerkelijke aanvallen, waarbij het zich snel verspreidde en detectie ontweek door regelmatig van vorm te veranderen. Dit type malware is bijzonder uitdagend omdat het geavanceerde detectiemethoden vereist die verder gaan dan traditioneel scannen op basis van handtekeningen.
2. Bestandsloze malware
Bestandsloze malware is schadelijke software die werkt zonder een echt bestand op het apparaat te plaatsen. Bij meer dan 70% van de malware-aanvallen zijn geen bestanden betrokken. Het wordt rechtstreeks in het kortetermijngeheugen (RAM) van de computer geschreven. Dit type malware maakt gebruik van de bronnen van het apparaat om kwaadaardige activiteiten uit te voeren zonder een conventioneel spoor op de harde schijf achter te laten.
Bestandsloze malware begint meestal met een phishing-e-mail of een andere phishing-aanval. De e-mail bevat een kwaadaardige link of bijlage die legitiem lijkt, maar is ontworpen om de gebruiker te verleiden tot interactie ermee. Zodra de gebruiker op de link klikt of de bijlage opent, wordt de malware geactiveerd en wordt deze direct in het RAM uitgevoerd. Het maakt vaak gebruik van kwetsbaarheden in software zoals documentlezers of browserplug-ins om toegang te krijgen tot het apparaat.
Nadat bestandsloze malware het apparaat is binnengedrongen, gebruikt het vertrouwde beheerprogramma van het besturingssysteem, zoals PowerShell of Windows Management Instrumentation (WMI) om verbinding te maken met een extern commando- en controlecentrum. Van daaruit downloadt en voert het extra kwaadaardige scripts uit, waardoor aanvallers verdere schadelijke activiteiten rechtstreeks in het geheugen van het apparaat kunnen uitvoeren. Bestandsloze malware kan gegevens exfiltreren, gestolen informatie naar aanvallers sturen en zich mogelijk over het netwerk verspreiden om toegang te krijgen tot andere apparaten of servers en deze in gevaar te brengen. Dit type malware is bijzonder gevaarlijk omdat het kan werken zonder bestanden achter te laten, waardoor het moeilijk te detecteren is met traditionele methoden.
3. Geavanceerde ransomware
Ransomware is een geavanceerde vorm van malware die is ontworpen om uw gegevens te gijzelen door ze te versleutelen. Geavanceerde ransomware richt zich nu niet alleen op individuele computers, maar op hele netwerken. Het maakt gebruik van sterke coderingsmethoden en steelt vaak gevoelige gegevens voordat deze worden versleuteld. Dit verhoogt de druk op slachtoffers om het losgeld te betalen, omdat hun gegevens openbaar kunnen worden gelekt als ze zich niet aan de regels houden.
Ransomware-aanvallen beginnen meestal met de installatie van een ransomware-agent op de computer van het slachtoffer. Deze agent versleutelt kritieke bestanden op de computer en alle bijgevoegde bestandsshares. Na versleuteling geeft de ransomware een bericht weer waarin wordt uitgelegd wat er is gebeurd en hoe de aanvallers kunnen worden betaald. Als de slachtoffers betalen, wordt hen een code beloofd om hun gegevens te ontgrendelen.
Geavanceerde ransomware-aanvallen komen steeds vaker voor, met bedreigingen die gericht zijn op verschillende sectoren, waaronder de gezondheidszorg en kritieke infrastructuur. Deze aanvallen kunnen aanzienlijke financiële verliezen veroorzaken en essentiële diensten verstoren.
4. Social engineering-malware
Social engineering-malware verleidt mensen om het te installeren door zich voor te doen als iets veiligs. Het komt vaak in e-mails of berichten die er echt uitzien, maar eigenlijk nep zijn. Dit type malware vertrouwt op mensen die fouten maken in plaats van technische zwakheden uit te buiten.
Social engineering-aanvallen volgen een proces van vier stappen: het verzamelen van informatie, het opbouwen van vertrouwen, uitbuiting en uitvoering. Cybercriminelen verzamelen informatie over hun slachtoffers, doen zich voor als legitieme personen om vertrouwen op te bouwen, maken misbruik van dat vertrouwen om gevoelige informatie te verzamelen en uiteindelijk hun doel te bereiken, zoals toegang krijgen tot online accounts.
5. Rootkit Malware
Rootkit-malware is een programma of verzameling kwaadaardige softwaretools die aanvallers op afstand toegang geven tot en controle geven over een computer of ander systeem. Hoewel rootkits een aantal legitieme toepassingen hebben, worden de meeste gebruikt om een achterdeur op de systemen van slachtoffers te openen om kwaadaardige software te introduceren of het systeem te gebruiken voor verdere netwerkaanvallen.
Rootkits proberen vaak detectie te voorkomen door antimalware- en antivirussoftware voor endpoints te deactiveren. Ze kunnen worden geïnstalleerd tijdens phishing-aanvallen of via social engineering-tactieken, waardoor cybercriminelen op afstand beheerderstoegang krijgen tot het systeem. Eenmaal geïnstalleerd, kan een rootkit virussen, ransomware, keyloggers of andere soorten malware installeren en zelfs systeemconfiguraties wijzigen om stealth te behouden.
6. Spyware
Spyware is schadelijke software die is ontworpen om uw computerapparaat binnen te dringen, gegevens over u te verzamelen en deze zonder uw toestemming door te sturen naar een derde partij. Spyware kan uw activiteiten volgen, uw wachtwoorden stelen en zelfs kijken wat u typt. Het heeft vaak invloed op de prestaties van het netwerk en het apparaat, waardoor de dagelijkse gebruikersactiviteiten worden vertraagd.
Spyware infiltreert apparaten via app-installatiepakketten, kwaadaardige websites of bestandsbijlagen. Het legt gegevens vast door middel van toetsaanslagen, schermafbeeldingen en andere trackingcodes en stuurt vervolgens de gestolen gegevens naar de auteur van de spyware. De verzamelde informatie kan bestaan uit inloggegevens, creditcardnummers en surfgedrag.
7. Trojaanse malware
Trojan-malware is een stiekem type malware dat apparaten infiltreert door zich te camoufleren als een onschadelijk programma. Trojaanse paarden zijn moeilijk te detecteren, zelfs als je extra voorzichtig bent. Ze repliceren zichzelf niet, dus de meeste Trojaanse aanvallen beginnen met het misleiden van de gebruiker om de malware te downloaden, te installeren en uit te voeren.
Trojaanse paarden kunnen bestanden verwijderen, extra malware installeren, gegevens wijzigen, gegevens kopiëren, de prestaties van het apparaat verstoren, persoonlijke informatie stelen en berichten verzenden vanaf uw e-mailadres of telefoonnummer. Ze verspreiden zich vaak via phishing-zwendel, waarbij oplichters e-mails verzenden vanaf schijnbaar legitieme zakelijke e-mailadressen.
Bescherm uzelf tegen malware
Om uzelf te beschermen tegen malware, moet u de juiste technologie gebruiken en u bewust zijn van de risico's. Door op de hoogte en proactief te blijven, kunt u het risico op malware-infecties aanzienlijk verkleinen. Als u hulp nodig heeft bij het beveiligen van uw digitale wereld, neem dan vandaag nog contact met ons op voor deskundig advies.
Artikel gebruikt met toestemming vanThe Technology Press.